Duurzaamheidsklassen van hout

Duurzaamheidsklassen van hout geven de levensduur bij direct grondcontact aan. Afhankelijk van de toepassing van het hout, kun je kiezen uit een vijftal duurzaamheidsklassen.

  • Klasse 1   25 jaar of langer Aan- en in het water
  • Klasse 2   15 – 20 jaar Voor in de tuin
  • Klasse 3   10 – 15 jaar Overdekt in de tuin
  • Klasse 4   05 – 10 jaar Niet voor buitentoepassingen
  • Klasse 5   5 jaar Vloeren binnen en plaatmateriaal

De duurzaamheidsklasse zegt niets over de kwaliteit van het hout. Klasse 1 is niet beter dan klasse 5, maar afhankelijk van waarvoor het gebruikt wordt, kies je de houtsoort. Hout van de klasse 1 heeft van nature wel een langere levensduur. Je gebruikt klasse 1 bij voorkeur voor toepassingen aan- en in het water. Denk aan vlonders, schuttingen, gevelbekleding, meubelhout, aanlegsteiger en damwanden, maar natuurlijk ben je vrij in de keuze die je maakt. Klasse 2 kies je voor vlonders, schuttingen, gevelbekleding, meubelhout bijvoorbeeld. Klasse 3 is een prima keuze als het hout overdekt wordt gebruikt en klasse 4 en 5 kies je beter niet voor buiten.

Mogelijke toepassingen ten behoeve van een langere levensduur

Hout is een prachtig natuurlijk bouwmateriaal, het is makkelijk bewerkbaar en het kan in vele soorten en maten geleverd worden. Voor vrijwel alle houtsoorten die buitenshuis gebruikt worden, geldt dat het beschermd dient te worden tegen weersinvloeden zoals hoge luchtvochtigheid, UV-straling en temperatuurwisselingen om ‘werking’ van het hout zoveel mogelijk te minimaliseren. Dit doen we door middel van beitsen of impregneren. Een beits is geen verf of lak, zoals het in de volksmond wel eens wordt genoemd. Een laklaag sluit af, waardoor vocht er niet meer uit kan.

"Goed onderhoud verlengt de levensduur van houten buitenverblijven"

Daarnaast heeft een lak eerst een grond-verflaag nodig. Een beits kun je direct aanbrengen op hout dat buitenshuis te lijden heeft van verschillende weersomstandigheden. Het is wel aan te raden om of te beitsen of te impregneren, want met een goede montage én nabewerking, waardoor ventilatie van het hout optimaal blijft, verduurzaam je jouw product zodanig dat je er langer plezier van hebt.

Houd je product in topconditie

Onder invloed van weersomstandigheden, heeft onbehandeld hout een beperkte levensduur. Om de levensduur te verlengen is het handig om het onbehandelde hout vóór montage te (laten) impregneren zodat het beschermd is tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Als je geen geïmpregneerd hout wilt, is het aan te raden om je buitenverblijf na montage te beitsen om zo je buitenverblijf in topconditie te houden.

Beitsen

Het beitsen van hout kun je het beste doen met een milieuvriendelijke beits, eentje die het hout tevens beschermt tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Onze collectie vochtregulerende beitsen, zorgen ervoor dat het hout kan blijven ‘ademen’. Beitsen komen in een diversiteit aan transparante en dekkende kleuren. Met de  behandeling van onze beits met waterafstotende-, elastische- en vochtregulerende eigenschappen, heb je nog langer plezier van je buitenverblijf.

Onderhoudsinterval

De onderhoudsinterval van een kleurloze beits ligt rond de twee jaar en die van een dekkende beits is zes tot acht jaar. Als je bewust kiest voor een natuurlijke uitstraling, dan kies je voor een kleurloze afwerking. Houd er dan wel rekening mee dat het meer onderhoud vraagt.